groentetuin.nu

koop een tomaatje!

Champignons kweken

Zelf champignons kweken

champignon

champignon kweken

Hoe kan ik zelf champignons kweken ?
Zelf champignons kweken is makkelijk en je hebt elke dag verse champignons. Kweek ze eenvoudig zelf met de my champi kweekset.

Dag 1
Haal het zakje dekaarde uit de verpakking, maak de kweekset weer dicht en zet deze weg op kamertemperatuur (20-22° C). Maak het zakje dekaarde open, doe de dekaarde in een emmer of bak en voeg 180 ml. schoon water toe. Slechts rustig omschudden (niet roeren), zodat de dekaarde niet te fijn wordt. Echte grove brokken met de hand verbrokkelen tot kleinere stukken. De emmer of bak met dekaarde daarna goed afdekken (b.v. met aluminium of plastic folie), zodat het toegevoegde vocht in 24 uur tijd goed in de dekaarde kan trekken.

Dag 2
Kweekset openen en de vochtige dekaarde losjes en in een gelijkmatige laag op de compost aanbrengen. De dekaarde niet aandrukken. Plaats het waterreservoir met de opening naar de onderzijde op de rand van de witte onderbak en sluit het geheel af door de kartonnen buitendeksel er terug overheen te schuiven. Door de omgekeerde plaatsing van het waterreservoir blijft de kartonnen buitendeksel dan +/- 5 cm. hoger staan. Zet vervolgens alles 3 dagen op kamertemperatuur (20-22° C) weg. Het mycelium gaat nu de dekaarde doorgroeien.

Dag 5
Open de kweekset en sproei met een plantenspuit 90 ml. schoon water goed verspreid over de dekaarde. Sluit de kweekset daarna op dezelfde wijze als beschreven bij dag 2 weer volledig af en laat deze nog 2 dagen op kamertemperatuur (20-22° C) staan.

Dag 7
De volgende fase van het kweken is nu aangebroken, waarbij de kweekset wordt geopend: De kweekset openen en eerst weer met een plantenspuit 90 ml. schoon water goed verspreid over de dekaarde sproeien. Het losse waterreservoir nemen en op de aangegeven wijze (A) (opening naar de bovenzijde) boven in de verpakkingsdoos drukken en bevestigen door de doordrukpunten in de bovenhoeken van de verpakkingsdoos naar binnen te duwen (B). Daarna de doordrukpunten in de onderhoeken van de verpakkingsdoos naar binnen drukken. De verpakkingsdoos kan nu met de doordrukpunten in de onderhoeken op de rand van de witte onderbak blijven staan, waardoor het systeem afgesloten is maar er toch een ruimte ontstaat waar luchtcirculatie mogelijk blijft (C). Via het gat aan de bovenzijde van de verpakkingsdoos 120 ml. water in de daaronder bevestigde waterreservoir gieten (D). Dicht het gat daarna af met de daarvoor bestemde dop. Zorg ervoor dat er tijdens het kweken altijd een dun laagje water in het water-reservoir staat. Zet de kweekset voorzichtig weg op een geschikte plaats, zodat deze niet meer verplaatst hoeft te worden. Een plaats met een temperatuur van 16-18° C heeft de voorkeur. De gekozen plaats moet goed verlucht zijn, dus niet in een kast of een kleine ruimte met te weinig verluchting.

Dag 10
Voor een goed resultaat is het aan te raden om vanaf de 10e dag 1x daags de dekaarde licht vochtig te sproeien met schoon water. Zorg ervoor dat u zeker niet teveel water sproeit, want dat is schadelijk voor de ontwikkeling van het mycelium en de champignons.

Oogsten
Afhankelijk van de omstandigheden kunnen vanaf dag 18 de eerste zwamknopjes verschijnen, die daarna uitgroeien tot champignons. Oogst de champignons wanneer hun hoed 3-5 cm. is, of gewoon wanneer u ze mooi vindt. Wacht niet te lang met plukken, want uiteindelijk gaat de hoed van de champignons open staan, zoals bij iedere andere paddenstoel. Pluk de champignons door ze voorzichtig uit de dekaarde te breken of draaien. Bij te ruw oogsten van de champignons trekt men een deel van de zwamvlok (in de dekaarde) kapot en zal men minder oogst krijgen. Vul grote laten die eventueel zijn ontstaan op met wat vochtige aarde. U zult in ongeveer een week tijd de 1e lichting of oogst champignons kunnen plukken. We noemen dit de 1e vlucht. Na het plukken dient u iedere keer de verpakkingsdoos terug op de witte onderbak te plaatsen.

No comments yet»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: