groentetuin.nu

koop een tomaatje!

Komkommer kweken

Komkommers, snelle groeiers

komkommer kweken

komkommer kweken

Komkommers zijn een leuk gewas om te telen in de plastiektunnel of glazen kas. Ze groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. Je kan nog een komkommerteelt starten als het voor tomaat of paprika al te laat is. Komkommer is trouwens ideaal als vruchtafwisseling met tomaat.

Parthenocarp. De moderne komkommer (Cucumis sativus) is een veredeling van de oorspronkelijke augurken en zijn plantkundig gezien dan ook volledig identiek. Alleen heeft men bij de moderne kaskomkommer de veredeling zodanig doorgedreven dat er geen mannelijke bloemen meer aanwezig zijn. Enkel vrouwelijke bloemen zorgen voor mooie glanzende vruchten zonder vervelende stekels of beharing. De komkommer groeit uit zonder dat enige vorm van bestuiving of bevruchting noodzakelijk is, dit verschijnsel noemt men parthenocarpie. De vruchten bevatten enkel wat dunne, loze zaden die niet hoeven verwijderd te worden. Bestuiving door bijen of hommels die net op bezoek geweest zijn bij onze augurkenaanplanting is zelfs nadelig. Dan ontstaan er komkommers die zaad bevatten. Deze vruchten zijn niet zo slank, eerder bol zelfs, en gevuld met zaad. Augurken, courgettes, pompoenen, sierfruit, patisson behoren allemaal tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae).Warmte gevraagd.

Starten met een komkommerteelt doe je best als je zeker bent van voldoende hoge temperaturen, ook ’s nachts. Als je zelf de komkommerplanten opkweekt, zorg dan voor een ruimte waar het overdag minstens 20 graden C is en ’s nachts minstens 15 graden C. Beter is nog een plaats waar de temperatuur constant 20 graden C-22 graden C is. Start met de opkweek drie tot vier weken voor je zal uitplanten.

Heb je een pakje hybridezaden van komkommer gekocht dan kunnen we aan de slag. Duur zijn ze wel die hybridezaden, maar laat je niet verleiden tot aankoop van goedkopere zaadechte rassen. Deze leveren komkommers van een type die de vergelijking met de komkommers in de kleinhandel helemaal niet kunnen doorstaan.

Waarschijnlijk beschik je nu slechts over zo’n tiental komkommerzaadjes. Logisch dat we graag hebben dat er zo veel mogelijk kiemen. Alle tien? Bijna onmogelijk is dat, of je moet heel veel geluk hebben, want de kiemkracht van komkommerzaad is zeker geen 100%.

komkommerzaden

Neem een tiental bloempotjes van 12 cm diameter, vul die met zaaipotgrond, maak ze wat vochtig en laat het geheel dan enkele dagen op temperatuur komen. Is de temperatuur van de zaaigrond op 20 graden C gekomen, dan kan je beginnen zaaien, of misschien kunnen we beter spreken van planten. Komkommerachtigen houden niet van verspenen.

Duw een gaatje van zo’n 1 tot 1,5 centimeter diep in de potgrond en leg er een komkommerzaadje in, dek af met potgrond. Daarna Lichtjes bevochtigen is voldoende, het water mag zeker niet door de pot te lekken! Overtollig vocht zou ervoor zorgen dat de ontluikende kiem aan het rotten gaat.

Warm houden en uitdroging voorkomen is nu de boodschap, eventueel kan je een glasplaat bovenop de potjes leggen. Rechtstreekse zonnestraling hebben we liever niet, een krantenpapier is geschikt om de zon tegen te houden.

Tijdens de opkweek van de komkommerplant zou je steeds de gewenste temperatuur moeten kunnen houden om de groei in een vlot ritme te houden. Koude nachttemperaturen zorgen voor een groeistilstand en dan zien voet- en wortelschimmels de kans om de plant aan te tasten. De planten blijven in pot tot ze zo’n vier tot zes echte bladeren hebben. Ondertussen zijn ze wel al gesteund met een stokje.
Uitplanten? Geduld!

Is de grondtemperatuur in uw tunnel of kas minimum 15 graden C? Dan kan je het uitplanten overwegen, alhoewel 18 graden C ideaal is. Maar ook de luchttemperatuur, vooral ’s nachts moet voldoende hoog zijn. Je kan in de kas uitplanten vanaf 1 mei maar wachten tot na 15 mei of zelfs tot 1 juni om uw komkommerplanten uit te zetten zal zeker geen grote vertragingen opleveren. Integendeel. De planten zullen des te groeikrachtiger hun start nemen en uiteindelijk minder last hebben van ziekten en plagen.

Als je kan, kies dan voor twee plantdata, bijvoorbeeld half mei en begin juli, zo heb je gezonde planten en kwaliteitsvruchten tot laat in het najaar.

Ruim planten is de boodschap, komkommers hebben nu eenmaal grote bladeren. Een luchtig geplaatste plant wordt minder snel ziek. Een plant per m2 is niet veel, maar veel planten heb je ook niet nodig. Drie komkommerplanten kunnen een gezin al overvloedig bevoorraden voor de zomerse salades en barbecues.

Zorg er bij het uitplanten voor dat er geen teelaarde in contact komt met de stam van de plant. Giet de plant aan met lauw water. Wortelbeschadiging moet je vermijden. Dan wordt het voor de wortel- en voetziekten een stuk lastiger om een prooi te vinden.

De eenvoudigste en toch de beste methode voor het leiden van de plant is met een koord. Leg een losse knoop onderaan de plant en bind het koord vast aan een steundraad op een hoogte van ongeveer 2 meter. De planten moeten regelmatig ingedraaid worden.
Gulzige plant

Komkommers houden van organisch materiaal, een bemesting met goed verteerde stalmest of verrijking met compost zal zeker beloond worden. Verder mag je gerust wat stikstof en kalium onder minerale vorm voorzien. Stikstof houdt de weelderige bladgroei op gang en kalium zorgt voor stevige, donkere vruchten. Strooi bijvoorbeeld 60g ammoniumnitraat per m2 en 90 g patentkali per m2 en werk dit goed door de grond voor het planten. Tijdens de teelt is het ideaal om altijd meststoffen op te lossen in het gietwater, bv. 1,5 g/l van een samengestelde meststof. Let wel op dat je er niet meer in oplost want dan is er kans op wortelverbranding

Oogsten? Geduld!

Het eerste bloempje is er! En nu binnen een tiental dagen de eerste komkommer op tafel? Dit is mogelijk, maar het zou ook wel eens de laatste komkommer van die plant kunnen zijn. De plant is eigenlijk nog te klein om nu al vruchten te dragen. De eerste zes a zeven bladoksels worden dan ook volledig uitgeplozen, zowel zijscheuten als bloemen. Zo krijgt de plant de kans voldoende bladmassa te vormen en kan het zevende bloempje een mooie vrucht vormen.

En dan? Een kwestie van uitproberen. Maar het kan eigenlijk niet dat je in iedere bladoksel de vrucht laat uitgroeien. Als je de vruchten niet te groot laat worden, maximaal 400 gram is dat, kan je het erop wagen om de vruchten uit te dunnen volgens het schema `twee laten staan en een weg’.

Wil je grotere komkommers en toch een goed doorgroeiende plant dan zal je `een laten staan en een weg’ moeten hanteren. Verdwijnt de groeikracht wat uit de plant dan kan het wonderen doen eens wat extra vruchten te verwijderen. Natuurlijk hebben we ondertussen alle zijscheuten verwijderd, voorlopig hebben we deze niet van doen.

No comments yet»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: