groentetuin.nu

koop een tomaatje!

Aubergine

Melanzana

Melanzana

Recept
Tapa : gemarineerde aubergine

gemarineerde aubergine

gemarineerde aubergine

“Berenjena en adobo”. Aubergines, zo oud als de beschaving, werden door de Moren, die ze veel gebruikten, vanuit het Verre Oosten meegenomen naar Spanje. Ook in de Middeleeuwen bleef de aubergine een belangrijk ingredient en in het zestiende-eeuws kookboek van Ruperto de Nola stond de aubergine al genoemd in combinatie met Moorse smaken zoals gember, koriander, kruidnagel en nootmuskaat.
Bereidingstijd: 30-60 minuten

Keuken:Spaanse keuken

Smaak:Zout

Techniek:Koken

Soort gerecht:Borrelhapje
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr aubergines – 1 groene paprika – 1 kerstomaatje – 3 el Kikkoman sojasaus – 2 el sesamolie – 1 el ciderazijn – 1 el sesamzaadjes – 1 tl geraspte gember – peterselie – zout

Voorbereiding
Breng in een pan een kleine hoeveelheid water aan de kook (net genoeg om de aubergines in te koken). Was de aubergines en snijd ze in de lengte in dunne plakken van een halve cm. Om de aubergine makkelijker hanteerbaar te maken, kunt u het beste de plakjes waaiervormig snijden . Snijd dus niet verder dan circa 1-2 cm tot aan de steel. Kook of stoom ze gedurende 7 minuten.

Bereidingswijze
Laat de aubergines uitlekken en afkoelen. Neem een grote, bij voorkeur ronde schaal. Maak de aubergineschijfjes los en spreid ze in een mooie waaier in de schaal. Bereid de saus door sojasaus, sesamolie, ciderazijn, gember en wat zout met elkaar te mengen. Rooster de sesamzaadjes en voeg ze aan de saus toe. Giet de saus over de auberginestukjes. Laat dit een poosje staan om het aroma tot ontwikkeling te laten komen. Schik kort voor het opdienen wat peterselietoefjes in het midden van de aubergines en plaats bovenop de peterselie een kerstomaatje. Maak de paprika schoon en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak de paprika heel klein en strooi een cirkel rond de peterselie.

Serveertips
Serveer deze tapa met een knapperig stuk boerenbrood.

Advertenties

No comments yet»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: